PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament de Sabadell fa una crida a la població en risc de patir un tall de llum o de gas perquè contacti amb els serveis socials

Davant les condicions meteorològiques i amb la voluntat de protegir els drets i la seguretat de les persones, l’Ajuntament fa una crida perquè els ciutadans i ciutadanes amb risc de patir un tall de llum o de gas per manca de pagament contactin com més aviat millor amb els serveis socials municipals.

És en aquest sentit que les persones o famílies amb risc que els tallin la llum o el gas s’han d’adreçar als treballadors socials del seu CAP o zona de referència per comunicar la seva situació o bé al Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES) si es tracta d’un risc imminent.

L’objectiu és que l’administració local tingui coneixement de tots els casos, i actuar de forma preventiva per evitar situacions de pobresa energètica i els riscos que comporta, tenint en compte les baixes temperatures d’aquestes setmanes. Des del Govern de Sabadell es recorda que la Llei 24/2015, amb el desplegament de la qual està plenament compromès, impedeix a les companyies tallar el subministrament energètic a ciutadans o famílies vulnerables.

Després de les accions impulsades per l’Ajuntament davant la pobresa energètica, les companyies comencen a notificar els casos de risc de tall i a demanar a l’administració local els preceptius informes d’exclusió residencial. Malgrat això, des del Govern de Sabadell es demana a la ciutadania que, independentment del que puguin fer les empreses subministradores, s’adrecin als serveis socials en alguna d’aquestes situacions mencionades. D’aquesta manera es vol reforçar la prevenció i evitar que en cap cas es donin situacions de manca de subministrament per falta de pagament.

Tal com ha explicat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, “amb el canvi de paradigma que va suposar la Llei 24/2015, l’accés als subministraments bàsics no depèn ni de la voluntat ni de la responsabilitat social que pugui tenir una companyia, sinó que és un dret de ciutadania reconegut i garantit per llei”. En aquest marc “el Govern de Sabadell té la ferma voluntat política, està fent i farà totes les actuacions que calgui per afavorir l’aplicació de la llei i evitar que ciutadans o famílies vulnerables puguin quedar en situació de desemparament”.

Sabadell compromesa amb el desplegament de la Llei 24/2015

Sabadell ha estat capdavantera en l’aplicació de la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Una llei d’àmbit català que obliga les companyies a informar els ajuntaments i demanar-los informes d’exclusió residencial abans de fer efectiu un tall de subministrament. Si els afectats són persones o famílies vulnerables, no es pot tallar el servei.

El passat desembre, i sis mesos després d’anunciar l’inici del procés sancionador contra les empreses subministradores que incomplissin el protocol de garantia previst a la Llei 24/2015, l’Ajuntament de Sabadell va notificar a les companyies els primers expedients sancionadors. A data d’avui, Acció Social ha lliurat 1.375 informes de vulnerabilitat a les companyies, relacionats amb casos de tall de subministrament o pobresa energètica.