El projecte de recerca INMA i l’Ajuntament treballaran més estretament en el disseny de polítiques municipals
Sabadell acull les jornades científiques INMA – Infància i Medi Ambient, els dies 27 i 28 d’octubre
Més de 70 científics que participen en el Projecte INMA es reuneixen els dies 27 i 28 d’octubre a Fira Sabadell en les Jornades Científiques anuals, per compartir i debatre els darrers resultats científics fruit del treball amb les 7 cohorts de naixement que integren el projecte, entre les quals la de Sabadell destaca per ser una de les més nombroses.
INMA – Infància i Medi Ambient és un projecte de recerca que estudia el paper dels contaminants ambientals en el creixement i desenvolupament dels infants. Reclutats a la dotzena setmana de gestació, prop de 3.900 nens i nenes de tot l’estat integren les 7 cohorts de naixement que, durant més de 10 anys, han estat objecte d’estudis científics, amb més de 300 publicacions sobre els efectes de diverses exposicions ambientals sobre la salut infantil.
La celebració avui i demà, a Sabadell, de les jornades científiques s’emmarca en un context on tant el govern com els responsables del projecte coincideixen en trobar àmbits on el resultat de les investigacions col·laborin en el disseny de determinades polítiques municipals.
Tal i com ha explicat en roda de premsa l’investigador i director del projecte, Jordi Sunyer, “el nostre desig és que les troballes científiques, fruit de la investigació, siguin útils per a l’elaboració de polítiques de Salut Pública”.
Pla de Qualitat de l’Aire
Fruit d’aquesta voluntat, la investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona i membre del Projecte INMA, Maribel Casas, s’ha incorporat com a assessora externa a la Taula del Pla d’Acció Municipal per la Millora de la Qualitat de l’Aire de Sabadell 2016-2020, que s’està redactant amb el suport de la Diputació de Barcelona. El seu objectiu principal serà reduir els nivells dels òxids de nitrogen (NOx) i de les partícules en suspensió (PM10 i PM2,5), ja que són els paràmetres que han superat i superen els nivells establerts per la normativa Europea.
Des de l’inici de la cohort a Sabadell l’any 2004 s’han estat recollint dades de contaminació atmosfèrica i s’han construït mapes de la ciutat per diferents contaminants com poden ser el NO2 o les partícules PM10 o PM2.5. Tal i com explica Maribel Casas, “aquests mapes ens han permès estimar la concentració d’aquests compostos pels participants de la cohort, ja que els enllacem amb la seva adreça postal i la de l’escola. Aquests mapes també estan disponibles durant l’època postnatal i a diferents edats dels nens, que actualment tenen al voltant dels 12 anys. Hem facilitat aquestes dades a l’agència d’ecologia urbana encarregada de desenvolupar el Pla de Qualitat de l’Aire a Sabadell per tal que es pugui fer una diagnosi del problema de la contaminació atmosfèrica a la ciutat el més precisa possible”.
La qualitat del medi urbà pot tenir un impacte determinant en la salut infantil. És per això que a INMA estudien com l’espai urbà (carrers, escoles, etc), els espais verds així com també l’entorn social poden afectar en la salut infantil, especialment en l’obesitat. Cal remarcar que a Sabadell entre un 30 i 35% de nens i nenes de 7 a 9 anys tenen sobrepès. Encara que sabem que l’activitat física i la dieta hi juguen un paper molt important, les intervencions individuals centrades en canvis de comportament, d’alimentació i d’activitat física han tingut fins ara un èxit limitat. Per Maribel Casas, les accions municipals que podrien derivar-se dels resultats d’aquests estudis tindrien una gran rellevància, “ja que els canvis en l’àmbit urbanístic, com poden ser la creació de zones peatonals i camins escolars, tenen un impacte molt més alt en salut pública que canvis que es puguin produir en un àmbit individual, ja que afecten a moltes més persones. A més, dels resultats de la recerca d’INMA a Sabadell se’n poden beneficiar altres ciutats, especialment aquelles amb dissenys urbanístics i característiques poblacionals similars”.
Plans de futur
La voluntat municipal és intensificar en un futur aquesta relació entre l’acció municipal i el Projecte INMA. El regidor de Salut, Ramon Vidal, considera al respecte que “aquest és un projecte fonamental, en tant que proporciona la informació necessària per prendre les decisions més favorables per la salut dels nostres nens i nenes. En aquest sentit, els resultats dels estudis d’INMA han d’incidir en l’elaboració de diverses polítiques municipals, de la mateixa manera que ara ja es fa en el marc del Pla de Qualitat de l’Aire”.
Aquest treball conjunt, per tant, podria ser de gran utilitat en molts aspectes com ara la mapificació d’usos dels espais públics i dels recorreguts que habitualment fan els infants; disseny dels espais públics; consells pràctics derivats del treball científic a tenir en compte en la vida quotidiana o la creació d’una oficina informativa i d’assessorament sobre medi urbà i salut.
Tretze anys
El Projecte INMA va néixer el 2003 i està impulsat per diferents institucions i particularment liderat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) el qual s’ha fusionat aquest any amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Des de llavors analitza l’impacte en la salut infantil de les exposicions ambientals amb què els nens conviuen diàriament, com ara la contaminació de l’aire, de l’aigua, el tabac, els compostos orgànics persistents, els pesticides, els contaminants a la dieta (els metalls com el mercuri al peix) o, fins i tot, determinats medicaments.
Els gairebé 4.000 nens i nenes que participen en el projecte tenen actualment entre 9 i 18 anys i estan repartits en 7 cohorts a tot l’estat: Ribera d’Ebre (102 infants), Menorca (492), Granada (668), València (787), Astúries (485), Gipuzkoa (612) i Sabadell (741).
La investigació, gràcies a la contribució desinteressada de famílies i infants, ha proporcionat durant aquests tretze anys importants coneixements científics. En aquest darrer any, per exemple, INMA ha tret a la llum els efectes que la contaminació de l’aire provoca en el desenvolupament del fetus, o la relació directa entre el tabaquisme passiu durant l’embaràs i un major risc de problemes respiratoris dels nens.
Infografies sobre el Projecte INMA