Presentació de la V Jornada de Portes Obertes als Centres de Culte 2014
Amb motiu de la V Jornada de Portes Obertes als Centres de Culte, Sabadell desplega, de l’1 al 6 d’abril, un programa d’activitats per donar a conèixer la seva diversitat de creences i conviccions amb la col·laboració de les pròpies comunitats religioses.
Aquest any, el programa d’activitats té com a referència el valor del Respecte, present al Pacte pels Valors de la Convivència. D’aquesta manera, es convida la ciutadania i les comunitats religioses al diàleg, la comunicació i la comprensió mútua d’una manera activa, a fi d’establir vincles que enforteixin la convivència.
La jornada també vol retre homenatge a Nelson Mandela, com un dels artífexs de la unió dels pobles, que va saber superar actituds de discriminació i de violència, fomentant el respecte a la diferència, la compassió, la convivència i la col·laboració mútua.
Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania de l'Ajuntament de Sabadell ha recordat que “la V Jornada de portes Obertes als Centres de Culte vol convidar la ciutadania a viure de manera participativa els valors de la convivència. Hem d’aprendre a viure i conviure de manera lliure de rumors i prejudicis, tal i com va fer Mandela”. Carné ha afegit que “hem de dialogar de manera oberta i crear l’espai per a tothom. Aquesta jornada és una molt bona ocasió per fer-ho”.
Segons Enric Vendrell, el director general d'Afers Religiosos, “abans parlàvem de tolerància però és un concepte amb el qual no hem de tenir prou, no és suficient. Hem de defensar el concepte de convivència com a valor. Viure i conviure amb els altres és la prioritat de la direcció general, donant a conèixer la pluralitat religiosa que hi ha al nostre país. Quant més coneixement tinguem, més viurem la pluralitat en positiu”.
De la seva banda Teresa Relat, del Grup de Diàleg Interreligiós de Sabadell, ha assenyalat que “el més interessant d’aquesta jornada és el fet de poder dialogar de manera clara i oberta, posant sobre la taula totes les creences posant en valor el propi fet espiritual amb independència de la religió de cadascú”.
El programa d’actes comença demà, 1 d’abril, amb un Curs de formació en gestió de la diversitat religiosa, adreçat al personal municipal, a càrrec de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. També inclou la primera pregària conjunta de les religions de Sabadell “Per la Humanitat que sofreix”, el dimecres 2 d’abril, a les 7 de la tarda, a càrrec del Grup de Diàleg Interreligiós de Sabadell, al Museu d’Història de la ciutat. El dijous 3 d’abril, la conferència central de l’acte porta el nom de “La diversitat religiosa en les societats obertes”, a càrrec del doctor en filosofia Francesc Torralba, a les 7 de la tarda, al Casal Pere Quart.
L’endemà, dia 4, s’oferirà el Concert per la pau i el respecte, organitzat per l’Església Anglicana de Crist, al carrer del Sol, a les 7 de la tarda; finalment, dissabte, 5 d’abril, com ja és tradicional, la setmana culmina amb la Jornada de Portes Obertes i Visites Guiades als Centres de Culte de Sabadell. Així mateix, diumenge, 6 d’abril, a les 12 del migdia, tindrà lloc la reflexió “La Bíblia: un sol llibre, moltes lectures”, a l’Església Baptista del Redemptor, en el marc de la celebració del “Dia de la Bíblia” (c. de Moratín, 105).
Visita als centres de culte
La visita als centres de culte s’iniciarà dissabte a les 10 del matí a la Sala del Regne dels Testimonis Cristians de Jehovà (rda. de Ponent, 162-164), i continuarà de 2/4 de 4 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre amb una visita ruta guiada en autocar a diferents centres de culte: la parròquia de Sant Antoni de Pàdua (Can Rull), l’oratori musulmà de la Comunitat El Saadah (Can Feu), l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies (Mormons, Castellarnau) i l’Associació Espiritual Brahma Kumaris, que farà la seva presentació a La Capella de Can Gambús (c. de Gambús, 1). Per participar a la visita i poder anar en l’autocar, cal confirmar assistència al telèfon 93 745 19 53 fins al dijous, 3 d’abril.
Sabadell compta, històricament, amb una pluralitat cultural i conviccional fortament arrelada a la ciutat. Són moltes les comunitats religioses que, en un procés paral·lel de secularització de la societat catalana, han anat creixent i assentant-se, tal i com mostra el mapa de creences de la ciutat www.sabadell.cat/valors. Aquesta pluralitat religiosa existent fa necessària una gestió de la diversitat, garant de l’exercici de la llibertat de culte, d’acord al marc legal establert, així com l’afavoriment d’un clima de diàleg i de convivència entre les diverses comunitats. Un diàleg que ha estat promogut des de finals dels anys 90, mitjançant el Grup de Diàleg Interreligiós de Sabadell, que integra les diverses comunitats religioses i organitza trobades i actes interreligiosos de forma periòdica. Aquest ha estat un dels objectius del Pla Director de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania, que responent al Pacte de Valors consensuat a la ciutat, i a fi d’assolir la convivència i amb la coresponsabilitat de la ciutadania, promou la Taula de Creences i Conviccions, com a espai de trobada amb caràcter estable de les diferents comunitats religioses, per tal de poder debatre, reflexionar i oferir formació en temes d’interès comú i organitzar activitats com la jornada de portes obertes.
Amb l’organització d’aquesta jornada, i per cinquè any consecutiu, es vol visualitzar la tasca espiritual i social que es fa dia a dia des de les comunitats religioses i promoure el coneixement i el respecte mutu entre comunitats. Aquesta jornada, que compta amb el suport de la Direcció d’Afers Religiosos de la Generalitat, permet també sensibilitzar a la ciutadania envers les diferents creences i conviccions a fi de trencar els estereotips i prejudicis existents, fomentar l’esperit crític, la tolerància i garantir l’exercici de la llibertat de culte entre tota la ciutadania.
Per a més informació, www.sabadell.cat/dretscivils