PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Ple aprova iniciar la tramitació per la formalització d’un conflicte contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local

El Ple Municipal ha aprovat aquesta tarda iniciar la tramitació per a la formalització d'un conflicte davant del Tribunal Constitucional contra la Llei 27/2013 de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). El punt s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, CIU, ES, ICV i EUiA. El grup municipal del PP i el regidor no adscrit, Antonio Vega, hi han votat en contra.

D’aquesta manera Sabadell se suma a l’acció impulsada a tot l’Estat des del món municipal per defesar l’autonomia local. Aquesta iniciativa està coordinada, en el cas de Catalunya, pel Consell de Governs Locals i compta amb el suport de les entitats municipalistes i d'altres agents socials.

De fet, el passat 13 de febrer, un centenar d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya, entre els quals l’alcalde de Sabadell, es van reunir a Sant Cugat del Vallès en el marc del Consell de Governs Locals, una trobada durant la qual es va aprovar un manifest de rebuig a la LRSAL. Durant la reunió, es va aprovar el mecanisme que permetrà impugnar la normativa davant el Constitucional. En aquest sentit, els ajuntaments catalans que vulguin adherir-se al recurs d’inconstitucionalitat que presentaran els municipis espanyols hauran d'aprovar-ho prèviament al Ple.

Segons el punt aprovat avui pel Ple Municipal, en l’actual context de crisi, estan sent precisament les administracions municipals els principals dics de contenció contra la situació econòmica i el principal espai de defensa dels drets de la ciutadania. Davant la crisi, els ajuntaments han hagut d’incrementar la despesa per donar resposta a l’emergència social generada, una situació demolidora per a les administracions locals, tenint en compte a més que en 35 anys d’ajuntaments democràtics, aquests mai han tingut un finançament just ni adequat.

Ara, quan és més necessari que mai tenir una administració més propera, la LRSAL suposa una retallada competencial sense precedents, que afectarà de ple els serveis que donen els ajuntaments, allunyant alhora la capacitat de decisió sobre les polítiques de proximitat. Una llei que, a més, vol privatitzar serveis i vulnera l’Estatut de Catalunya en matèria d’organització territorial i de règim local.

És per això que s’ha iniciat una campanya en defensa del món local que reivindica els ajuntaments com l’administració millor preparada per oferir serveis de proximitat. En aquest marc, els ajuntaments reivindiquen el seu protagonisme en defensa, garantia i l’enfortiment dels drets socials i la millora del benestar dels ciutadans i ciutadanes.