La Comissió de la Convivència de Sabadell acorda que l’Ajuntament es presenti com a acusació popular per les activitats d’un veí de Sabadell per incitació a l’odi, discriminació i xenofòbia
La Comissió de la Convivència ha acordat que l’Ajuntament de Sabadell es presenti com a acusació particular per les activitats d’un veí de Sabadell. Es tracta de J.A.E, detingut i posat en llibertat amb càrrecs, per incitació a l’odi, discriminació i xenofòbia a través del seu bloc a Internet.
Així, la Comissió ha acordat, per unanimitat, que, gràcies al conveni de col·laboració que es manté amb el Col·legi d’Advocats de Sabadell s’iniciarà el procediment per tal que l’Ajuntament de Sabadell es presenti com a acusació popular, per donar suport al procediment judicial iniciat per al presumpte delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques.
La Comissió de la Convivència també vol mostrar el més profund rebuig davant d’actuacions de caràcter xenòfob a la nostra ciutat, ja sigui a través de la violència contra les persones com per la incitació a l’odi i a la discriminació per mitjà de qualsevol suport tecnològic.
La Comissió també ha manifestat que s’estudiaran totes aquelles mesures necessàries que contribueixin a mantenir el clima de cohesió i convivència entre tots els ciutadans i ciutadanes de Sabadell en relació a les actituds racistes, xenòfobes o homòfobes.
Comissió de la Convivència
El 27 de desembre de l’any 2004 es va crear a Sabadell (Barcelona) la Comissió de la Convivència amb l’objectiu de treballar per a la prevenció i l’actuació transversal contra la violència de caràcter discriminatori, d’odi i d’hostilitat exercida, de forma creixent, per diversos grups de joves cap a col·lectius i persones de la ciutat.
La Comissió de la Convivència és un instrument ciutadà de seguiment i d’intervenció directa en els casos d’agressions o discriminació per raó de xenofòbia, racisme i/o homofòbia. És també un òrgan de participació, consulta i assessorament de l’Ajuntament per facilitar la detecció i la solució de totes aquelles situacions de conflicte que puguin alterar la convivència de la ciutat de Sabadell.
Aquesta comissió està formada per representants de tots els partits polítics presents al consistori, sindicats, entitats veïnals i ciutadanes, els cossos de seguretat (Policia Nacional, Autonòmica i Local), familiars de víctimes de la violència d’extrema dreta, el Síndic Municipal de Greuges, el Col·legi d’Advocats de Sabadell, representants de la comunitat gitana, del col·lectiu de Gays, Lesbianes i Transsexuals, representants del col·lectiu de immigrants i personal de l’ajuntament especialitzat en convivència, joventut, educació i drets civils.
Les funcions de la comissió són les de debatre i validar les diferents accions que des de la ciutat es posin en marxa amb l’objectiu d’afavorir la convivència, la cohesió social i l’eradicació de qualsevol tipus de violència motivada pel racisme, l’homofòbia i la xenofòbia.
Al llarg d’aquests més de 8 anys de funcionament i 90 reunions convocades, s’ha realitzat actuacions preventives i reactives per prevenir, evitar i reduir la violència neonazi. D’entre totes aquestes actuacions, destaquem el conveni de col·laboració entre el Col·legi d’Advocats de Sabadell i l’Ajuntament de Sabadell per oferir assistència jurídica a les víctimes. En aquest sentit, en aquells fets delictius produïts en els darrers anys, les víctimes o l’Ajuntament han comparegut davant dels tribunals com acusació particular.