PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell commemora el 87è aniversari del bombardeig de Gernika amb un acte per la pau i la memòria a la plaça de Sant Roc

Sabadell commemora el 87è aniversari del bombardeig de Gernika amb un acte per la pau i la memòria a la plaça de Sant Roc

El so de l’alarma serà l’inici d’un acte per la pau i la memòria, amb un recital de poemes que versen sobre la guerra, la pau, la justícia i la llibertat. L’acte anirà a càrrec de membres de Roda de la Pau i està inclòs en el Programa Segona República, Guerra Civil i les Brigades Internacionals, organitzat pel Programa de Memòria Històrica de l’Ajuntament. Es tracta d’un dels actes periòdics de commemoració del Pla de Memòria Democràtica (2022-2026).

Les sirenes

Totes dues sirenes van ser fabricades a Sabadell per l’empresa La Electricidad, SA (LESA). La de Sabadell és l’única que es conserva operativa a Catalunya. Per desgràcia, la de Gernika va haver de sonar davant l’atac de la Legió Còndor.

La sirena d’alarma antiaèria de Sabadell va ser comprada pel consistori i instal·lada a la coberta de l’edifici l’agost de 1937. Es conserva en el seu estat original, amb una nova connexió elèctrica i avui encara està operativa i serveix per convocar concentracions ciutadanes i minuts de silenci com a mostra de solidaritat i denúncia col·lectives.

La de Gernika va ser comprada i instal·lada allà entre els mesos de setembre i novembre de 1936. Aquesta sirena, juntament amb les campanes de les esglésies de Sant Joan i Santa Maria, va ser la que va sonar ininterrompudament durant el bombardeig.