PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament de Sabadell impulsa la creació d’un partenariat de 28 institucions i empreses compromeses amb l’estratègia “smart city” de la ciutat

Sabadell acollirà el seu primer Congrés Internacional de Ciutats Intel·ligents a l’abril

Sabadell treballa intensament i des de fa temps en un nou model de ciutat, que aprofita les noves tecnologies per ser més eficient, ecològica i orientada a la ciutadania. El resultat és donar millors serveis a un cost menor a través d'una nova manera d’enfocar la relació entre la ciutadania i el seu Ajuntament i la gestió dels serveis públics.

Avui s’ha donat un nou impuls a l’estratègia smart city amb la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i un total de 28 institucions i empreses, que manifesten la voluntat de col·laborar en els propers 4 anys en el desenvolupament de l’estratègia Sabadell ciutat intel·ligent.

Tal i com ha afirmat l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, en la trobada d'aquest matí a la Casa Duran "vam iniciar aquest partanariat l'any passat amb  Telefònica i Banc Sabadell i, avui, ja en tenim una trentena. Volem, a més obrir aquesta plataforma a tots els altres socis que treballin amb tecnologies tècniques per tal de sumar esforços i sinèrgies per una gestió d'una ciutat cada cop més intel·ligent"

L'alcalde també ha afirmat que "avui això ja no és un projecte, és una realitat com ara el sistema de reg automàtic que ja s'aplica a un 90% dels parcs i jardins de la ciutat i la recollida pneumàtica d'escombraries. Altres projectes estan en agenda. Sense anar més lluny, els sabadellencs podrien molt aviat conèixer el trànsit de la ciutat mitjançant el seu telèfon mòbil. Una ciutat intel·ligent vol dir una ciutat cada cop més efectiva, participativa i sostenible". Joan Carles Sánchez ha destacat que amb la creació d'aquest partenariat "fem un pas endavant per definir què volem ser com a ciutat".

D’aquesta manera, Sabadell es converteix en una de les primeres ciutats de l’Estat que impulsa un partenaritat tan nombrós i prestigiós. Entre les empreses i institucions que s’integren al partenariat hi ha empreses, institucions, administracions i universitats, tant locals com multinacionals: Telefonica, Banc Sabadell, Envac Iberia, Microsoft, Garrigues, Pirsa - Grup Everest, Grupo Clece, Ute Ese Sabadell, Serveis Generals per Municipis, SA, Smatsa, Api Movilidad, Cipo, TUS (Transports Urbans de Sabadell), Ausa, Moba (Mobile Automation) IDP Ingeniería, Medio Ambiente y Arquitectura, Parc de Recerca Universitat Autònoma de Barcelona, Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC), Institut Català d’Energia, Localret, JC Decaux, Ros Roca, Circutor, Philips, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Visita 3D i Empark.

Es tracta d’un ampli partenariat que es va iniciar el 2012 amb Telefónica i el Banc Sabadell i que ara s’obre a d’altres partners amb tecnologies o coneixements tècnics, que poden contribuir a una gestió més intel·ligent de la ciutat.

El conveni és un punt de partida i s’anirà desenvolupant específicament amb activitats concretes que permetin incorporar noves tecnologies i procediments a la gestió municipal, modernitzar l’administració i fomentar l’emprenedoria en l’àmbit tecnològic i de la recerca. No suposa cap cost econòmic per l’Ajuntament.

Actuacions fetes a la ciutat

El partenariat Sabadell Ciutat Intel·ligent desenvoluparà iniciatives en tots els àmbits de la gestió urbana, com ara la mobilitat, el medi ambient, les comunicacions, els serveis socials, la dinamització del teixit empresarial o la modernització de l'administració pública.

Exemples d'iniciatives que amb alguns dels partners ja s'han (o s'estan) desenvolupant són les següents:

- Amb Philips: Proves pilot per la implantació d'il·luminació LED en un equipament escolar de la ciutat (La Romànica) i un edifici administratiu (Can Marcet) amb estalvis energètics superiors al 50%.

- Amb CLECE: Ampliació de la telegestió del reg dels parcs i jardins de la ciutat, fins arribar a un 90% d'espais verds amb reg automàtic telegestionat.

- Amb IDP i Telefónica: Projecte d'instal·lació de comptadors energètics intel·ligents a equipaments municipals i habitatges públics, juntament amb una plataforma informàtica de gestió de les dades obtingudes pels comptadors.

- Amb l'Institut Català d'Energia: Elaboració dels plecs de la licitació del contracte de manteniment integral de l'enllumenat públic de Sabadell, per adjudicar a una empresa de serveis energètics (ESE). En aquest sentit, Sabadell és la primera ciutat de més de 200.000 habitants en adjudicar un contracte d'aquestes característiques.

- Amb SMATSA: Implantar noves tecnologies per a la traçabilitat dels residus, per exemple amb la instal·lació de sensors als contenidors, tot indicant si estan plens o no, o bé de GPS als camions de recollida, per així optimitzar les rutes i supervisar millor la gestió del servei.

- Amb LOCALRET: Estudi per a la incorporació d'intel·ligència en l'àmbit de les telecomunicacions, que permeti una gestió més eficaç de les xarxes i infraestructures.

Primer Congrés a Sabadell

Fira Sabadell serà l’escenari del primer Congrés Internacional de Ciutats Intel·ligents que tindrà lloc a Sabadell, els propers dies 8 i 9 d’abril. D’aquesta manera Sabadell es converteix en una de les primera ciutats de 200.000 habitants que organitza un congrés Smart amb dimensió internacional (el 20% dels ponents són de fora de l’Estat Espanyol), la qual cosa permetrà conèixer les últimes tendències pel que fa a les “ciutats intel·ligents” arreu del món.

Entre ells, destaca la participació de Jeremy Rifkin, autor del best-seller “La tercera Revolució industrial”, i també membre del consell d'assessors internacionals de José Luis Rodríguez Zapatero, l’anomenat Think Tank. A més, participaran al congrés representants de la Comissió Europea i de les Nacions Unides.

Sabadell Smart Congress ofereix una visió col·laborativa de ciutats intel·ligents, integrant els punts de vista no només de les empreses tecnològiques sinó també dels governs locals, empreses proveïdores de serveis, centres de recerca i institucions internacionals amb coneixements tècnics pel que fa a gestió urbana i experiència en col·laboracions público-privades.

El Congrés és fruit de la col·laboració de més de 30 empreses i institucions, com Telefónica, Philips, UTE ESE Sabadell, CASSA i CLECE, amb el suport institucional de la Diputació de Barcelona i l’Institut Català d’Energia.

El Congrés donarà a conèixer en tots aquests sectors les tecnologies i procediments més innovadors que s’estan aplicant tant al nostre país com a nivell internacional.

L’objectiu és generar intercanvis comercials i de coneixements entre els assistents. Es tracta de mostrar com les noves tecnologies i procediments vinculats al concepte de “ciutat intel·ligent” poden contribuir a la generació d’activitat econòmica vinculada a l’economia del coneixement. 

A banda de les ponències pròpiament dites hi haurà un concurs d’aplicacions mòbils (apps), dotat amb 1.500 euros per la millor aplicació, que tindrà lloc el dia 8 d’abril.

També s’organitzen visites guiades als diversos projectes “smart city” de Sabadell, com ara la recollida pneumàtica de residus, la telegestió del reg o les instal·lacions d’energies renovables als equipaments municipals, per mostrar que les ciutats intel·ligents són útils per millorar la gestió urbana i la qualitat de vida de les ciutats.