PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Junta de Portaveus aprova una moció sobre la cimera econòmica i social

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí una moció del grup municipal Socialista sobre la cimera econòmica i social. La moció s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor: PSC, CIU, EpS, ICV, EUiA i el l'abstenció del PP.

El text de la moció és el següent:

Les relacions i l’encaix de Catalunya a Espanya, el debat a l’entorn del dret a decidir, i la necessitat de regenerar la gestió pública i lluitar contra la corrupció, s’han instal·lat a l’agenda política i social catalanes.

Ara bé, no menys prioritari és el debat a l’entorn de l’actual situació econòmica i social, la situació dels serveis públics i l’atur. La crisi econòmica i social en la que ens trobem està configurant una nova realitat social caracteritzada per l’augment imparable dels processos d’exclusió social i les desigualtats entre rics i pobres. Al nostre país, aquests fenòmens estan passant amb més intensitat i velocitat que a la resta d’Europa i estan directament relacionats amb l’(des)estructura social i productiva que tenim però també per les decisions econòmiques dels diferents governs. S’està produint una fractura social entre el minoritari grup social que guanya diners durant la crisi i no paga impostos i la immensíssima majoria que pateixen per una feina temporal, els que no arriben a final de mes tot i tenir feina, els que no tenen feina i viuen de minses prestacions i les persones excloses sense prestacions a la cua del bancs d’aliments. Taxa AROPE de l’any passat a Catalunya, 1 de cada 4 catalans risc de pobresa.

Davant d’aquesta situació, cal tenir un diagnòstic compartit i prioritzar per una banda la generació de llocs de treball i per l’altra oferir la garantia de drets de ciutadania que ens permeti tenir una societat on visquin les persones amb dignitat. Les polítiques socials i els serveis a les persones formen part de la sortida de la crisi i sabem que no podem esperar a que hi hagi recuperació econòmica per tornar a invertir en polítiques socials: En un moment en què està creixent l’atur, la pobresa i la desigualtat és ara més que mai quan cal apostar per a que les víctimes de la crisi no paguin més cops les seves conseqüències.

És per aquest motiu que, des del moment en que la crisi econòmica va aguditzar-se, resultava necessària la celebració d’una cimera econòmica i social catalana que finalment tindrà lloc el proper dia 16 de març. Una cimera que ha de ser fruit del treball previ de totes les forces socials que tenen alguna cosa a dir en aquest procés: No n’hi ha prou amb reunir-nos un dia, parlar, debatre i constatar que no ens podem posar d’acord. Hem de portar a la cimera propostes concretes, intentar buscar els punts en comú, i tot el suport possible amb els agents econòmics i socials del territori català.

Volem que la cimera marqui uns mínims pel que fa als temes socials, els serveis públics, la sanitat,  i l’educació, i que marqui un full de ruta clar, un horitzó de futur, amb polítiques que es poden fer per estimular l’ocupació i el creixement. Per tot plegat és indispensable el recolzament del món local reivindicant novament les demandes pendents, les més urgents i necessàries, en matèria social i econòmica, que l’afecten directament.

Per tot això proposem que la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell acordi:

 Instar el Govern català a tractar, entre d’altres, els següents punts específics que afecten directament les administracions locals catalanes:

1.     Que es constitueixi una xarxa d’últim recurs de lluita contra l’exclusió liderada pel Govern en coordinació amb els ens locals i amb la participació dels agents i entitats socials, a la que es convidi a participar les altres institucions, entitats i empreses privades del país, per tal que totes les persones en situació objectiva de pobresa i risc imminent d’exclusió social, tinguin accés a un seguit de recursos, garantint-ne les prestacions mínimes següents: Atenció i seguiment des dels serveis socials bàsics a través d’una persona professional de referència, ajuts al lloguer de l’habitatge i mediació davant risc de processos de desnonament, fórmules per a garantir l’accés a aliments i als serveis bàsics d’energia i aigua, accés a la Renda Mínima d’Inserció, atenció específica als infants per assegurar els mínims en l’alimentació, els serveis bàsics de la llar i anar a escola en condicions d’igualtat efectiva, ajuts específics per accedir a les necessitats en farmàcia i el conjunt de serveis al voltant de la salut.

2.     Que es tiri endavant un Pla de Xoc contra l’atur juvenil i l’atur de llarga durada amb dos eixos d’intervenció: a) Millorar  la capacitat d’ocupar-se de les persones aturades a través d’un Programa extraordinari de formació i treball per persones aturades de llarga durada amb baixa qualificació i/o sense experiència professional, un Programa extraordinari d’ocupació pública per persones aturades sense prestació ni subsidi d’atur.  I b) Reactivació econòmica per tal de crear ocupació a través de l’estímul a la creació d’ocupació en sectors vinculats a la sostenibilitat com  l’estalvi i l’eficiència energètica, rehabilitació d’edificis, especialment en l’accessibilitat i barris en risc de degradació, millorar l’accés al treball reforçant la transparència del mercat de treball: fomentar l’actuació d’intermediació del SOC, directament i amb nous dispositius d’inserció laboral en cooperació públic-públic i públic-privat. I treballar per l’accés de tothom al treball  garantint la igualtat en  l’ocupació a les persones amb especials dificultats que requereixen d’una atenció especifica i addicional: reforç de les empreses de l’economia social, cooperatives i empreses d’inserció i intensificar les mesures d’inserció laborals en espais de treball normalitzats per a persones amb especials dificultats i suport als CET’s i a la seva transformació i vigilància del compliment LISMI.

3.     Demanar que en els propers pressupostos de la Generalitat es mantinguin els programes de mediació que fan que els barris conservin un clima de convivència molt difícil de mantenir amb l’atur elevat.

4.     Un cop la ministra Ana Mato ha confirmat les retallades del Pla Concertat, instar el Govern català a  garantir als ajuntaments que rebin el finançament necessari i de manera estable per poder mantenir les prestacions socials bàsiques i garantir els drets socials i l’exercici de la igualtat d’oportunitats.

 5.     Demanar a la Generalitat que aprovi de forma urgent un pla de retorn del deute acumulat amb les entitats socials i normalitzi el pagament de les subvencions, assegurant el cobrament de les mateixes.

 6.     Instar el Govern de la Generalitat, mitjançant l’Agència Catalana de l’Habitatge, a establir de forma urgent un programa de mesures, coordinades amb el món local, de seguiment a les persones i/o famílies en situació de desnonament, garantint el seu reallotjament en nous habitatges en règim de lloguer assequible, així com de suport i assistència jurídica i financera a les famílies i/o persones que estan en situació de risc de perdre el seu habitatge per deute hipotecari, ampliant els recursos del Servei Públic d’Atenció a les Persones que pateixen aquesta situació  (OFIDEUTE).

7.     Eixugar el deute que la Generalitat de Catalunya manté amb les administracions locals catalanes, a fi i efecte que aquestes puguin donar compliment als pagaments que tenen pendents.

Comunicar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, a la presidenta del Parlament de Catalunya; als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya; i als presidents de l’Associació Catalana de Municipis, i de la Federació de Municipis de Catalunya.