PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Junta de Portaveus aprova una proposició per la pròrroga del programa Prepara, l’adopció de mesures contra l’atur juvenil i de suport als desocupats més vulnerables i garantir un servei públic d’ocupació de qualitat

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí una proposició del grup municipal socialista per garantir el suport a les persones aturades mitjançant la pròrroga del programa Prepara, l’adopció de mesures contra l’atur juvenil i de suport als desocupats més vulnerables i garantir un servei públic d’ocupació de qualitat. La proposta s’ha aprovat per majoria amb els vots a favor del PSC, PP, ES, ICV i EUiA i l’abstenció de CiU.

El contingut de la proposició és el següent:

D'acord amb el que preveu el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, el Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Sabadell desitja sotmetre a la consideració de la Junta de Portaveus la següent MOCIÓ:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'atur és el principal problema dels catalans i catalanes. L’any 2012 ha tancat amb 37.712 persones aturades més (+5,23%) i 125.216 persones afiliades menys a la seguretat social (-4,14%).

 L'actuació dels governs, tant de l’Estat com de la Generalitat, agreuja dia a dia aquest problema i les seves conseqüències són cada vegada més negatives per a la ciutadania, cada nova previsió del govern estableix un nou rècord persones aturades.

L'atur puja i la cobertura per desocupació ha baixat del 70% al 63%, que a Catalunya significa 210.420 persones que han esgotat totes les prestacions.

La reforma laboral, aprovada pel Govern del Partit Popular amb el suport de CIU, basada en abaratir i facilitar l'acomiadament en temps de crisi, està provocant una sagnia insuportable en termes d'ocupació.

A més, en contra de les recomanacions del Consell Europeu, els Pressupostos Generals de l'Estat han significat una retallada dràstica de les polítiques actives d'ocupació, especialment les transferències a Catalunya, amb una reducció del 34% dels recursos respecte 2012, que ja es va reduir a l’entorn del 58%.

Aquestes retallades signifiquen la pràctica supressió de les polítiques d’ajut i acompanyament a les persones aturades en la recerca d’una nova feina, ja que afecten els programes d’orientació, formació i requalificació.

Per altra banda, el Reial decret-Llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària de foment de la competitivitat cercena de forma descomunal la protecció dels aturats en suprimir subsidis especials per als majors de 45 anys, en elevar l'edat de 52 a 55 anys, i en expulsar de la Renda Activa d'Inserció a pràcticament el 90% dels seus beneficiaris. Centenars de milers de persones aturades es veuran sense protecció alguna en els propers mesos.

Per últim, l'aprovació del Reial. Decret-llei 23/2012, de 24 de agost, pel que es prorroga i reestructura el programa Prepara de requalificació professional de les persones que esgoten la seva protecció per desocupació, ha significat per una banda una lleugera millora en l'import a percebre per les persones aturades amb 3 o més persones al seu càrrec, però per altra banda n'exclou l'accés a bona part de les persones aturades que fins ara hi tenien dret, penalitzant greument els joves i els més vulnerables que, en no poder fer-se càrrec del seu habitatge, han hagut de tornar a viure amb els seus progenitors, la qual cosa està significant una sobrecàrrega per a la ja migrada economia familiar.

Igualment, les polítiques en matèria: d'ocupació i protecció social desenvolupades pel govern de la Generalitat també estan significant una baixa cobertura de les persones més vulnerables i dels aturats i aturades sense cap prestació:

 -Les restriccions en l'accés al programa de Renda Mínima d'Inserció, així com el retard en el reconeixement de la prestació.

 -La reducció de la plantilla del Servei d'Ocupació de Catalunya, que significa a partir de gener que les OTG no podran fer moltes accions d'orientació i suport a la recerca de feina a les persones aturades, per tant, no podrà donar sortida als requeriments que estableix el programa Prepara.

Per tot això, les polítiques tant del govern de l'Estat com de la Generalitat estan abocant Catalunya a un alt risc de fractura social: més atur, menys protecció, menys drets, i contra tota recomanació comunitària, menys polítiques actives per afavorir l'ocupabilitat i la protecció de les persones aturades.

En aquest context la continuïtat del programa PREPARA tal com estava concebut en el Reial decret-Llei 1/2011 és una necessitat de primer ordre. Aquest programa ha mostrat llargament la seva eficàcia i ha propiciat la millora de l'ocupabilitat de més de 450.000 aturats. Aquest programa es basa en una combinació de mesures actives d'orientació, formació i requalificació al mateix temps que facilita una ajuda de renda a la persona aturada i acaba sent l’única font de subsistència dels ciutadans que esgoten la desocupació i que no tenen gens més que aquests 400 euros per poder subsistir.

Per tot això, el Grup Socialista de l'Ajuntament de Sabadell presenta per a la seva aprovació a la Junta de Portaveus, la següent MOCIÓ instant a la Generalitat de Catalunya a: 

1.     Negociar amb el govern de l’Estat perquè es faci l'ampliació pressupostària del programa PREPARA per tal de dotar-lo d'estabilitat, amb la finalitat de garantir la transició a l'ocupació, aconseguir una major coordinació entre les polítiques actives d'ocupació i les ajudes econòmiques d'acompanyament i evitar l'exclusió social.

 2.     Emprendre mesures per combatre l'atur juvenil i posar en marxa programes urgents d'ocupació específics per a les persones joves excloses de l’actual programa Prepara i que continuen tenint grans dificultats per trobar feina, així com per als col·lectius més vulnerables.

3.     Garantir que el servei d’ocupació públic pugui donar suport de qualitat a totes les persones aturades en la seva tasca de cerca d’ocupació,  donant continuïtat laboral a tota la plantilla del SOC que realitza atenció a les persones en situació d’atur a Catalunya.