PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Junta de Portaveus aprova una declaració de rebuig de la Llei de taxes judicials

La Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí una declaració de rebuig de la Llei 10/2012 del 20 de novembre, de taxes judicials. La declaració s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, CIU, ES, ICV i EUiA i el vot en contra del PP.

DECLARACIÓ DE LA JUNTA DE PORTAVEUS DE REBUIG A LA LLEI 10/2012, DE 20 DE NOVEMBRE, DE TAXES JUDICIALS

Arran de l’aprovació de la Llei 10/2012, de 20 de novembre, per la qual s’estableix un nou sistema de taxes judicials que entenem que limita la tutela judicial dels drets i interessos de bona part de la població, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell.

Atesa la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat del 21 de novembre de 2012, de la Llei 10/2012 de 20 de novembre que estableix un nou sistema de taxes judicials; suprimint les exempcions previstes fins ara per les persones físiques i les persones jurídiques de reduïda dimensió, ampliant l’establiment de taxa a la jurisdicció civil i contenciós-administrativa i a la jurisdicció social; i incrementant molt substancialment el tipus impositiu.

Atesa la fixació d’aquesta manera d’una quota tributària fixa per actuació judicial i una quota tributària variable addicional en funció de la quantia del procediment.

Atès que l’entrada en vigor de la Llei 10/2012 esdevé al dia següent de la seva publicació en el BOE.

Atès que la referida Llei estableix uns límits que no atenen al Principi de Progressivitat.

Atès que l’establiment de qualsevol taxa i, en especial aquesta, suposa una limitació i impediment real a l’accés de la majoria dels ciutadans i ciutadanes a la justícia, restringint l’ús únicament a aquells ciutadans que disposin d’una millor situació econòmica. I en aquest sentit, deixant palesa la vulneració al dret constitucional de la tutela judicial efectiva reconeguda a l’article 24.1 CE.

Atès que el manifest contra la llei 10/2012 de 20 de novembre que regula les taxes en l’àmbit de l’Administració de Justícia aprovat per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró que reflexa les peticions de les associacions de jutges i fiscals, diu literalment: “manifestem, com la pràctica totalitat de la societat, el nostre absolut rebuig a la referida llei pel veritable obstacle a l’accés de la justícia que provoca, com demostra el fet que una disposició hagi propiciat l’oposició de la pràctica totalitat de les persones que intervenen en un procediment judicial.

Atès que aquestes taxes provocaran una justícia de dues velocitats: per una banda, una justícia “per a rics i pobres“ que podran accedir-hi perquè podran pagar les taxes o perquè no han de pagar-les i, per altra banda, una justícia “per a la classe mitjana”, la qual serà la veritable perjudicada, per quan haurà de pagar les taxes i, en moltes ocasions, aquestes els impediran acudir als tribunals, de tal forma que impedeix l’accés a la justícia en condicions d’igualtat per a tots els ciutadans.

Atès que l’actual situació de crisi econòmica ha fet emergir un gran nombre de conflictes i situacions (desnonaments en execucions hipotecàries, participacions preferents, etc), en els que la limitació a l’accés a la justícia en funció de la capacitat econòmica deixa especialment indefensa la part dèbil o menys afavorida econòmicament.

MANIFESTA:

PRIMER. Manifestar el rebuig a l’aprovació de la Llei 10/2102 per la que es regulen determinades taxes en l’àmbit de l’Administració de Justícia ja que creiem fermament en el dret a una tutela judicial efectiva, entesa com el dret d’accés a la justícia de tots els ciutadans en pla d’igualtat i sense restriccions derivades de la seva capacitat econòmica, entenent que la igualtat davant els poders públics i especialment, davant la justícia, ha de quedar garantida com a pilar bàsic de la democràcia.

SEGON. El seu suport més ferm als diferents sectors i a Associacions professionals i socials –jutges, advocats, fiscals, procuradors, consumidors, etc- que demanen la immediata retirada d’un text legal que suposa un atac sense precedents a l’article 24 de la Constitució i, per tant, vulnera de manera flagrant l’Estat de dret.

TERCER. El seu rebuig als motius esgrimits des del Ministeri de Justícia a l’hora de justificar la imposició d’aquest sistema de taxes, ja que si el que es pretén és evitar la litigiositat i la saturació actual dels jutjats, hi ha altres fórmules o camins, com ara fomentar les vies de solució extrajudicial dels conflictes i la desjudicialització de qüestions menors, però sempre amb el necessari diàleg i acord de tots els agents i sectors afectats, i sense que en cap cas comportaran la “racionalització de l’exercici de la potestat jurisdiccional”.

QUART. Sol·licitar al Govern de l’Estat i a totes les instàncies competents la tramitació legislativa pertinent per tal d’evitar l’aplicació i deixar sense efecte l’esmentada normativa que vulnera els principis bàsics de llibertat, igualtat i justícia inspiradors de l’ordenament jurídic constitucional, principis que tenen el deure d’impulsar i promoure els poders públics.

CINQUÈ. Donar a conèixer a la ciutadania el contingut de la present moció, notificant-la als mitjans de comunicació, les associacions de veïns i veïnes i al Síndic de Greuges.