PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
CULTURA

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS - 18 DE MAIG

 
 
El dissabte 18 de maig els quatre equipaments estaran oberts fins a la mitjanit:

Els quatre museus de Sabadell exposen una ‘joia’ cadascun per celebrar el Dia Internacional dels Museus

Cadascun dels museus participants ­– el Museu d’Història de Sabadell (MHS), el Museu d’Art de Sabadell (MAS), l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont– exposarà, a partir del dissabte 18, la Joia del Museu: una peça singular de la seva col·lecció, que es podrà visitar durant aquest cap de setmana. Alhora, hi haurà jornada de portes obertes per visitar les exposicions de cada institució.

Les Joies del Museu d’enguany:

 • La bicicleta del museu, al Museu d’Història de Sabadell
 • Art darrera el filat espinós. Josep Rosas i Gustau Vila, ‘Grapa’, al Museu d’Art de Sabadell (MAS)
 • Davantal d’Auxilio Social de la Josepa de Cambrils, a l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell
 • Fòssil de l’esquirol volador ‘Miopetaurista neogrivensis’, al Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Itinerari durant la Nit dels Museus i activitats familiars

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus se celebra, també el dissabte 18, la Nit dels Museus, durant la qual els museus obriran fins a la mitjanit. Aquesta iniciativa té com a objectiu acostar als museus un públic més jove, així com generar una xarxa europea al voltant d’aquest esdeveniment festiu. A Sabadell, a la Nit dels Museus –a les 18 i a les 21 h– es farà l’itinerari Quatre museus, quatre històries, un recorregut en el qual s’explicaran anècdotes i fets curiosos de cada institució, amb l’actor Pep Muñoz.

Finalment, el diumenge 19 de maig, entre les 11 i les 14 h, es farà una mostra de tallers familiars dels museus participants. Serà just davant del Museu d’Història, al carrer de Sant Antoni.

 
 
 
 
 
 

18 de maig: Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus 2019

Una iniciativa que se celebra a tot el món amb jornades de portes obertes, visites guiades i moltes activitats més al voltant dels museus.

 • El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) des de 1977. Un dia on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
 • Per a l’edició d’enguany, la 41a, el Consell Internacional dels Museus ha proposat el lema Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició, posant el focus en el nou rol dels museus com a actors actius en les seves comunitats: espais on la creativitat es combina amb el coneixement i on el públic pot compartir, interactuar i participar dels processos creatius.
 • La Nit dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des de 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO, i que aquest any tindrà lloc, també, el dissabte 18 de maig. Durant aquesta nit, museus de quaranta països europeus obriran les portes amb diverses propostes culturals.
 • La Nit dels Museus té com a objectiu fer que els museus siguin més accessibles al públic en general i en particular a un públic més jove. Vol, també, generar una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós.

El DIM 2019 a Sabadell

 • Per vuitè any consecutiu els museus de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus: l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell, el Museu d’Història, el Museu d’Art i el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han programat una jornada de portes obertes durant el vespre i la nit del dia 18, així com diverses activitats complementàries per al mateix dia 18 i el matí del dia 19.
 • Els dissenyadors Cristina López i Maties Blanco tornen a ser els responsables de la línia gràfica de l’esdeveniment, actualitzant per a aquesta edició la marca que varen crear específicament l’any passat per al Dia Internacional i Nit dels Museus de Sabadell, quan encara eren alumnes de l’Escola Illa de Sabadell, en una col·laboració amb el Viver d’aquesta institució educativa local.
 • Amb aquesta continuïtat en la marca i la línia gràfica del Dia Internacional i Nit dels Museus de Sabadell s’assoleix uns dels objectius plantejats el passat any: tenir una imatge que any rere any faci reconeixible l’esdeveniment i el que significa: museus, cultura, universalitat, ciutat..., així com, lògicament, les institucions que li donen suport.
 • Els eixos principals de la jornada de portes obertes seran les Joies dels Museus, una peça singular de la col·lecció de cadascuna de les entitats participants. El dissabte 18 es realitzarà un itinerari, obert a tothom i guiat per l’actor Pep Muñoz, en el qual es visitaran els quatre museus, que romandran oberts fins a la mitjanit.
 • El matí del diumenge 19, al carrer de Sant Antoni (davant del Museu d’Història de Sabadell) s’oferiran tallers familiars relacionats amb les temàtiques i àrees de treball de cada museu.

DiNM 2018


Programació dissabte 18 i diumenge 19 de maig de 2019

Museus oberts fins a la mitjanit

Durant aquests dies l’entrada als museus és gratuïta i es poden visitar les Joies del Museu a més de les exposicions permanents i temporals. El dissabte 18, amb motiu de la Nit dels Museus, tots els museus allargaran el seu horari habitual fins a la mitjanit.

Itinerari pels museus amb Pep Muñoz

Dissabte 18, a les 18 i a les 21 h, es durà a terme l’itinerari «Quatre museus, quatre històries», guiat per l’actor Pep Muñoz, que també és el guionista. Durant l’itinerari s’explicaran anècdotes i fets curiosos de cada institució i de les exposicions. Els itineraris s’inicien a l’Espai Cultura Fundació 1859 (c. d’en Font, 25). No cal inscripció prèvia.

Els museus al carrer: activitats familiars

Diumenge 19 de maig, d’11 a 14 h al carrer de Sant Antoni (davant del Museu d’Història) es farà una mostra de tallers infantils dels museus participants:

Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell: Drawbots, taller familiar de tecnologia creativa amb materials ben senzills, tot seguint la filosofia del «fes-ho tu mateix». Amb un got de plàstic, uns retoladors i un petit motor a piles construirem un robot que va pintant la superfície per on camina

Museu d’Art de Sabadell: Personatge de quadre, taller on els infants podran crear el seu propi personatge partint de figures i elements de les obres presents a les exposicions del Museu d’Art.

Museu d’Història de Sabadell: Joieria a la prehistòria, taller on els nens i nenes participants podran experimentar com es feia el forat d’una dena de collaret i com la tècnica del poliment afinava i donava forma a les peces de joieria.

Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont: Imagina el teu dinosaure!, farem caretes de dinosaures que pintaràs al teu gust. Escull la que més t’agradi i fes de paleontòleg i artista posant-li color.

Descobreix les Joies dels Museus

Tots els espais museístics de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes. Cada espai mostrarà una Joia del Museu procedent del seu fons:

 

Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell

Dissabte 18 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: Davantal d’Auxilio Social de la Josepa de Cambrils, en el marc de l’exposició «El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy».

A Barcelona, durant els primers dies de l’ocupació feixista, la principal preocupació del govern va ser la distribució d’aliments a la població afamada, i amb aquesta finalitat van instal·lar-se els primers menjadors al Palau Moja de la Rambla i en una part dels magatzems SEPU. Més endavant van aparèixer les Cuines de Germanor, que s’encarregaven de proporcionar aliments a les persones més necessitades i on es va fer molt coneguda la «sopa de pobre». L’any 1939, l’Auxili Social va distribuir a la província de Barcelona una mitjana mensual de més d’un milió i mig d’àpats.

L’exposició «El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy», coproduïda per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el Museu d’Història de Catalunya, i comissariada pel dissenyador gràfic Sergi Freixes, és un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures del nostre país, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per poder sobreviure.

A l’Espai Cultura Fundació 1859 també es podrà visitar l’exposició «Neandertals a Catalunya», organitzada per la Fundació 1859 Caixa Sabadell i el grup de recerca i innovació Didàctica del Patrimoni, Museografia comprensiva i Noves tecnologies de la Universitat de Barcelona (DIDPATRI): una revisió didàctica de l’actual estat de la recerca sobre l’Homo neanderthalensis al món, i especialment, a Catalunya.

Museu d’Art de Sabadell

Dissabte 18 de maig de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: Art darrera el filat espinós. Josep Rosas i Gustau Vila, Grapa.

Enguany el Museu d’Art vol destacar aquesta tauleta de fusta de Josep Rosas amb un dibuix gravat de Gustau Vila, Grapa, de l'any 1939. La peça ha ingressat fa poc a les col·leccions del Museu d’Art de la mà de Paloma Parrini, d’origen xilè i neta de Josep Rosas. Una tauleta feta al camp de concentració de Bram, França, i conservada durant molts anys en un llarg exili per acabar tornant a Sabadell; testimoni de la vida de dos sabadellencs que per les seves idees van haver de fugir de la seva ciutat i de Catalunya.

Al Museu d’Art també es podran visitar les següents mostres:

Exposició permanent: «Academicismes del segle XIX», «De l’Art Nou als anys trenta», i Casa Fàbrica Turull.

Exposició temporal: «Sexo y familia. Sobre los silencios corrientes», de la fotògrafa sabadellenca Montse Mármol.

Museu d’Història de Sabadell

Dissabte 18 de maig de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: La bicicleta del museu. Exposició del 17 de maig al 30 de juny de 2019.

La joia que el Museu d’Història de Sabadell presenta enguany és una bicicleta de roda alta (vehicle també conegut com a velocípede) de l’últim quart del segle XIX. Aquesta peça va ingressar al museu de la mà de Pere Magnet Ustrell, que en feu donació cap a la dècada de 1960. Pertanyia a la seva família: el seu avi Manel Magnet Codina (nascut a Berga el 1820) la va comprar a París en una de les moltes exposicions internacionals que se celebraren a la capital francesa en aquesta època. La bicicleta és feta de ferro i corda. Acompanyant la bicicleta es mostraran un seguit d’imatges de biciclistes circulant amb bicicletes d’aquesta mena.


Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Dissabte 18 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: Fòssil de l’esquirol volador Miopetaurista neogrivensis.

Les restes d'esquirol volador més antic que es coneix. Tenen 11,6 milions d'anys i es van trobar a l'Abocador de Can Mata (Anoia). El Miopetaurista era un esquirol volador de mida molt gran: s'estima que devia pesar entre 1,1 i 1,6 quilos, comparable a la majoria d'espècies d'esquirols gegants actuals, i tenia una envergadura d'uns 40 cm quan planejava.

També es podran visitar les següents exposicions del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont: «Avui Investigues Tu!» i «El Triceratops torna a Sabadell!».

Museus participants

Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell

 1. d’en Font, 25

Museu d’Art de Sabadell. Ajuntament de Sabadell

 1. del Doctor Puig, 16

Museu d’Història de Sabadell. Ajuntament de Sabadell

 1. de Sant Antoni, 13

Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

 1. de l’Escola Industrial, 23


 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura  

Instagram Sabadell Cultura

Twitter Sabadell Cultura

Publicacions cultura