PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
CULTURA

ANY DE LA COLLA DE SABADELL

 
 
ANY DE LA COLLA DE SABADELL
 
Us regalem aquest opuscle amb motiu dels 100 anys de la Colla de Sabadell. Aquí el podeu descarregar
 
Organització:

Ajuntament de Sabadell, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura, Institució de les Lletres Catalanes i la Comissió 100 Anys de la Colla de SabadellJoan Oliver ens recorda que l’any 1919, Sabadell, “la nostra petita pàtria, era una ciutat atrafegada i sorruda, trista i rica”. I una colla de joves intel·lectuals i artistes es van plantejar “remoure tanta monotonia” amb dos tipus d’accions que es movien entre l’humor provocatiu i l’activisme cultural. Les seves iniciatives, al llarg dels anys vint del segle passat, faran que Sabadell visqui un dels períodes més brillants de la seva història.

I tot va començar amb una mena de campament muntat al mes de juliol de 1919 a la font del Saüc, a tocar de la Mola de Sant Llorenç del Munt. Van convertir aquella acció en una mena de performance avantguardista. Alhora, a finals de 1919, la conferència “La música i les ciutats solitàries” de Francesc Trabal es convertia en el detonant de l’Associació de Música de Sabadell.

La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga. El seu lema: “Estem voltats de pocavergonyes”. Al costat de la pràctica d’un humor descordat i crític, sobretot al Diari de Sabadell, la Colla es va implicar en empreses de gran ambició cultural, com les Edicions La Mirada.

Comença a ser hora de valorar la vigència i l’actualitat del missatge de la Colla de Sabadell, perquè la cultura hauria de ser sempre una arma poderosa per treballar a favor de la llibertat, la democràcia i la tolerància. Com deia l’escriptor Amos Oz: “Entre els antídots contra el fanatisme hi ha l’humor, l’escepticisme i la capacitat d’argumentació”. Tres virtuts que va practicar a bastament aquell grup sabadellenc i que necessitem amb urgència per netejar l’aire enrarit que ens envolta.

 
Membres de la Colla de Sabadell

  • Joan Oliver, Pere Quart (1899-1986). Escriptor.
  • Francesc Trabal (1899-1957). Periodista i novel·lista.
  • Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat (1904-1971). Poeta, crític literari i periodista.
  • Antoni Vila Arrufat (1894-1989). Pintor, gravador i muralista. Les primeres pintures eren realistes, després es dedicà sobretot a la pintura mural religiosa. Autor del logotip del Club Natació Sabadell.
  • Ricard Marlet (1896-1976). Dibuixant, pintor i xilògraf. S’encarregà del disseny d’obres i del logotip de les Edicions La Mirada. Col·laborà estretament amb la impremta Sallent.
  • Miquel Carreras (1905-1938). Advocat, arxiver, filòsof i escriptor.
  • Lluís Parcerisa (1896-1989). Corrector i redactor. Amant dels esports, es dedicà a la secció d’esports del Diari de Sabadell. Va signar cròniques absurdes, plenes d’humor.
  • Josep M. Trabal, germà de Francesc Trabal (1897-1981). Advocat, escriptor i dibuixant.
  • Joan Garriga (1902-1996). Farmacèutic, pare del poeta Francesc Garriga Barata. Dibuixant, pintor i crític d’art.

 

Web: 2019 Any de la Colla de Sabadell


 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura  

Instagram Sabadell Cultura

Twitter Sabadell Cultura

Publicacions cultura