PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
CULTURA

ANY DE LA COLLA DE SABADELL

 
 
ANY DE LA COLLA DE SABADELL

 
Organització:

Ajuntament de Sabadell, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura, Institució de les Lletres Catalanes i la Comissió 100 Anys de la Colla de SabadellJoan Oliver ens recorda que l’any 1919, Sabadell, “la nostra petita pàtria, era una ciutat atrafegada i sorruda, trista i rica”. I una colla de joves intel·lectuals i artistes es van plantejar “remoure tanta monotonia” amb dos tipus d’accions que es movien entre l’humor provocatiu i l’activisme cultural. Les seves iniciatives, al llarg dels anys vint del segle passat, faran que Sabadell visqui un dels períodes més brillants de la seva història.

I tot va començar amb una mena de campament muntat al mes de juliol de 1919 a la font del Saüc, a tocar de la Mola de Sant Llorenç del Munt. Van convertir aquella acció en una mena de performance avantguardista. Alhora, a finals de 1919, la conferència “La música i les ciutats solitàries” de Francesc Trabal es convertia en el detonant de l’Associació de Música de Sabadell.

La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga. El seu lema: “Estem voltats de pocavergonyes”. Al costat de la pràctica d’un humor descordat i crític, sobretot al Diari de Sabadell, la Colla es va implicar en empreses de gran ambició cultural, com les Edicions La Mirada.

Comença a ser hora de valorar la vigència i l’actualitat del missatge de la Colla de Sabadell, perquè la cultura hauria de ser sempre una arma poderosa per treballar a favor de la llibertat, la democràcia i la tolerància. Com deia l’escriptor Amos Oz: “Entre els antídots contra el fanatisme hi ha l’humor, l’escepticisme i la capacitat d’argumentació”. Tres virtuts que va practicar a bastament aquell grup sabadellenc i que necessitem amb urgència per netejar l’aire enrarit que ens envolta.

 
Membres de la Colla de Sabadell

  • Joan Oliver, Pere Quart (1899-1986). Escriptor.
  • Francesc Trabal (1899-1957). Periodista i novel·lista.
  • Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat (1904-1971). Poeta, crític literari i periodista.
  • Antoni Vila Arrufat (1894-1989). Pintor, gravador i muralista. Les primeres pintures eren realistes, després es dedicà sobretot a la pintura mural religiosa. Autor del logotip del Club Natació Sabadell.
  • Ricard Marlet (1896-1976). Dibuixant, pintor i xilògraf. S’encarregà del disseny d’obres i del logotip de les Edicions La Mirada. Col·laborà estretament amb la impremta Sallent.
  • Miquel Carreras (1905-1938). Advocat, arxiver, filòsof i escriptor.
  • Lluís Parcerisa (1896-1989). Corrector i redactor. Amant dels esports, es dedicà a la secció d’esports del Diari de Sabadell. Va signar cròniques absurdes, plenes d’humor.
  • Josep M. Trabal, germà de Francesc Trabal (1897-1981). Advocat, escriptor i dibuixant.
  • Joan Garriga (1902-1996). Farmacèutic, pare del poeta Francesc Garriga Barata. Dibuixant, pintor i crític d’art.

 

Web: 2019 Any de la Colla de Sabadell

Publicacions cultura