PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
CULTURA

DEPORTATS. 60 SABADELLENCS ALS CAMPS NAZIS. 1940-1945. EXPOSICIÓ

 

De dimecres 23 de gener de 2019 a diumenge 28 d'abril de 2019
Horari: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h. Dilluns: tancat.
Aquí teniu l'exposició "DEPORTATS. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945)" en format digital
Us recomanem la visita al Museu, on a més s'hi poden veure alguns documents originals de dos fons personals que han estat cedits per familiars de dos dels deportats.
 

Una exposició que recull les 60 històries de vida de 60 sabadellencs que van patir la deportació als camps nazis entre els anys 1940 i 1945, amb resultat de mort en la major part dels casos i supervivència en menys. Una mostra per apropar-nos al context històric d'aquella època i per entendre millor l'abast dels totalitarismes feixistes i de la barbàrie nazi, així com la memòria que ens n'ha estat llegada.

En relació amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust que té lloc cada any el 27 de gener: Es farà una ofrena floral i encesa d'espelmes en memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis i de totes les totes les víctimes del feixisme.

Durant l’acte hi haurà una actuació musical a càrrec d’Adolf Pla, piano, a més de lectures de cartes i testimonis dels deportats sabadellencs

Dins dels actes del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, es durà a terme la projecció del documental "Memoria de las cenizas. Andaluces en los campos de concentración nazis", que tindrà lloc al Cinema Imperial (plaça de l’Imperial, 4) el proper dimarts 22 de gener a les 18:00h. L’entrada és gratuïta. El documental, dirigit per Eduardo Montero, forma part del II Cicle de Cinema sobre la deportació als camps nazis, organitzat per l'Ajuntament de Sabadell i per l'Amical de Mauthausen. Més de 1500 andalusos van ser reclosos als camps de concentració nazis durant els anys de la II Guerra Mundial. Un miler van deixar les seves vides en aquells espais de l'horror, ideats per degradar la condició humana fins les cotes més inimaginables. Els supervivents van fer un jurament: dedicar les seves vides a recordar i honorar la memòria dels milions d'essers humans assassinats en aquests camps.


Col·laboradors : Diputació de Barcelona

PreuGratuït

 Data i Horari: 

De dimecres 23 de gener de 2019 a diumenge 28 d'abril de 2019
Horari: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h. Dilluns: tancat.


 Lloc: 

Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas.
Adreça: c. de Sant Antoni, 13, 08201, Sabadell
Telèfon: 93 727 85 55
Web: Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas

planol


Com arribar-hi?

Més informació

  DEPORTATS. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945)

Inauguració de l'exposició. Dia: Dimecres 23 de gener, a les 18 h de la tarda

Lloc: sala d’exposicions temporals del vestíbul del Museu d’Història de Sabadell, carrer de Sant Antoni, 13.

   • L’exposició s’emmarca en el programa d’actes del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust (27 de gener) i estarà instal·lada al museu del 24 de gener al 28 d’abril.
   • L’exposició dóna a conèixer les històries de vida de 60 homes sabadellencs que van lluitar a la Guerra Civil, que van patir l’exili forçat i l’internament en camps de concentració de refugiats a França l’any 1939 i que en el marc de la Segona Guerra Mundial van patir un itinerari de reclusió en camps de presoners de guerra i de deportació final amb destí als camps de concentració i d’extermini nazis, la major part al complex de Mauthausen (Àustria), entre els anys 1940-1945.
   • D’aquests deportats sabadellencs als camps nazis 39 hi van morir i 21 van sobreviure. Tots van patir un tracte atroç per part de l’exèrcit alemany i de les forces dels SS.
   • L’exposició ha pogut posar rostre a un total de 20 d’aquestes persones i ha aconseguit d’aplegar l adocumentació dispersa i diversa sobre el que sabem d’ells i també ha pogut copsar quina és la memòria i el record que en preserven les seves famílies i descendents. Més de 50 familiars han col·laborat en la recerca d’aquesta mostra.
   • A l’entorn de la mostra s’han programat diverses dues activitats complementàries: un itinerari per les llambordes stolpersteine de la ciutat (17 de febrer) i una conferència de la historiadora Rosa Toran (27 de març)

Àmbits i continguts de l’exposició

El primer àmbit tracta del context històric, descrivint els fets que emmarquen el el desenvolupament d’aquesta deportació als camps nazis, en tres apartats:

   • Guerra Civil, exili i deportació
   • Els deportats sabadellencs: cartografia de l'horror nazi
   • Memòria i família

Aquest apartat anirà acompanyat de dues vitrines amb documentació original i personal de dos deportats sabadellencs: Joan Capellas Fages (supervivent de Mauthausen que es va suicidar el 10 de gener de 1945 a Montpeller, just ara fa 74 anys) i Manuel Mullor Català (va morir el 27 de gener de 1942 -aviat farà 77 anys, coincidint amb el Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust), uns fons que són molt valuosos documentalment parlant.

El segon àmbit és un espai íntim de Memorial, amb les 60 històries de vida d'aquestes persones que van patir la deportació i amb informació resumida sobre el que sabem d'ells: domicili, ofici, estat civil, militància política, destí militar durant la Guerra Civil, itinerari de retirada, exili i deportació, i un apartat final de memòria i família.

Aquestes històries de vida s’han il·lustrat, sempre que ha estat possible, amb fotografies dels deportats, de les seves famílies i amistats, i amb documents personals que hi fan refència.

Es tracta d’una mostra que, en definitiva, pretén divulgar aquesta història sumament dura del passat segle XX, que vol recordar a les víctimes de l’holocaust des del rigor històric i la dignitat humana, i que esdevé un reconeixement per als descendents i familiars que han col·laborat en el procés de recerca que ha portat a terme l’equip del Museu d’Història de Sabadell, d'ençà que es va endegar el projecte de les stolpersteine, els quals consten especialment remarcats als crèdits de la mostra.

L’exposició ha estat comissariada per Genís Ribé i Monge, tècnic del Museu d’Història de Sabadell, i ha comptat amb l’assessorament històric d’Esteve Deu Baigual i la col·laboració de l’equip tècnic de l’Arxiu Històric de Sabadell.

Les llambordes stolpersteine a Sabadell

Des del 27 de gener de 2018, la ciutat de Sabadell compta amb la instal·lació d’un total de 23 llambordes stolpersteine que recorden una part d’aquests deportats sabadellencs, i encara en resten 37 per col·locar. La seva instal·lació es va fer per inciativa del Memorial Democràtic de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell, amb l’assessorament i la coordinació del MHS.

Aquestes llamobordes són unes peces  especials amb les dades de les persones deportades que es posen davant dels darrers domicilis on van néixer o van viure abans de marxar a la guerra i començar el seu itinerari que acabà en els camps de l’infern nazi. Creades per l’artista alemany Gunter Demnig, aquestes llambordes s’han convertit en un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’holocaust nazi.

En alemany stolpersteine significa “pedra que fa ensopegar”. Cada llamborda és única i es realitza de manera artesanal, com a gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’extermini massiu que va practicar el règim nazi. Actualment hi ha més de 70.000 stolpersteine distribuïdes per més de 1.800 poblacions d’una vintena de països europeus, com Hongria, Polònia, Ucraïna, Txèquia, França, Noruega, Alemanya, Àustria, Itàlia i Grècia, entre altres. La primera pedra a la península Ibèrica es va posar a Navàs (Bages), l’any 2015.

Activitats a l’entorn de l’exposició

   • Diumenge 17 de febrer, a les 11 h del matí

Itinerari Les stolpersteine a Sabadell: memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis (1940-1945), a càrrec de Genís Ribé i Monge, comissari de l’exposició i tècnic del MHS.

Recorregut d’una hora i mitja. Cal inscripció prèvia al telèfon 93 7278555.

   • Dimecres 27 de març, a les 19 h de la tarda

 

Conferència: “Els republicans espanyols als camps nazis: itineraris i repsonsabilitats”, a càrrec de Rosa Toran i Belver, historiadora i membre de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

Sabadell, 15 de gener 2019

Organitza:
Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas.

 


 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura  

Instagram Sabadell Cultura

Twitter Sabadell Cultura

Publicacions cultura