PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
CULTURA

LA TORRE DE L'AIGUA. 100 ANYS. EXPOSICIÓ

Inauguració divendres 23 de novembre de 2018 a les 20 h a Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas.

Activitats complementàries :

-      16 de desembre: Visita guiada a la “Torre de l’Aigua, riu Ripoll, Caseta de les Aigües”.

-      19 de desembre: Conferència: “El proveïment d’aigua de la ciutat de Sabadell al primer terç del segle XX”. Esteve Deu i Baigual, historiador.

Per què es va construir la Torre de l'Aigua? Com es va gestar? Quins en van ser els protagonistes? Com es va construir? Què és ara? Aquestes són algunes de les preguntes a què vol donar resposta la mostra que s'inaugurarà el divendres 23 de novembre, per la regidora de Cultura i presidenta de l'OAMA Montserrat Chacon. La mostra es podrà veure al Museu d'Història de Sabadell fins al 5 de gener del 2019.

Josep Brangulí un dels primers fotoperiodistes professionals de Catalunya, va ser contractat per l'empresa "Construcciones y Pavimentos SA", l'empresa guanyadora del concurs de la Torre. Aquesta empresa havia adquirit la patent franco-belga Hennebique i s'havia especialitzat en el formigó armat. Van contractar a Brangulí per registrar el procés de les obres que feien i, deixar constància dels brillants resultats obtinguts. I és així, que entre 1916 i 1918, Brangulí va realitzar més d'una trentena de fotografies que mostren com la Torre va creixent en alçada, fins a la seva inauguració el 1918, ara fa 100 anys.

A més de les fotografies, la mostra sota el títol de "Els canvis en el projecte guanyador De qui són?", indaga en què va passar entre l'octubre i desembre de 1915. És a dir entre l'adjudicació del concurs de construcció de la torre dipòsit i l'aprovació pel consistori d'un plec de clàusules que modificaven radicalment el projecte inicial. La conclusió és que la influència de Josep Renom i Costa, arquitecte municipal i director de l'obra és present tant en el procés de definició i l'encàrrec de la torre, com en el projecte construït, fins a un punt que se'l pot considerar l'autor de la Torre de l'Aigua.

Finalment, es presenta l'obra feta pel col·lectiu Dibuixant Sabadell, que aplega persones que segueixen la pràctica del dibuix in situ i que en diverses trobades han dibuixat les vistes de Sabadell des de la Torre de l'Aigua. Des d'ara aquests dibuixos quedaran exposats al mirador de la Torre com a complement artístic per ampliar la mirada des d'aquest espai privilegiat per contemplar la ciutat.

Suport: Arxiu Històric de Sabadell. Casa Ponsà

Col·laboradors: Diputació de Barcelona

PreuGratuït

 Data i Horari: 

De divendres 23 de novembre de 2018 a dissabte 5 de gener de 2019
Horari: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h, diumenges i festius d'11 a 14 i dilluns tancat


 Lloc: 

Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas.
Adreça: c. de Sant Antoni, 13, 08201, Sabadell
Telèfon: 93 727 85 55
Web: Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas

planol

Publicacions cultura